Quantcast
Channel: Författarna – SelmaStories
Viewing all 156 articles
Browse latest View live

Malin Persson Giolito om året som gjorde henne till författare: En kavalkad av krämpor

$
0
0

Malin Persson Giolito är advokaten som blev succéförfattare till bland annat romanen Störst av allt – läsarfavoriten som nu ska bli Netflix-serie. Men vägen dit har inte varit spikrak… 

”2009 flyttade jag med min familj till Florens. Vår äldsta dotter var nio, de yngsta sju och tre, Christophe hade fått jobb som gästföreläsare på universitetet där. Bo i Florens ett år, vem vill inte det? Jag såg framför mig ett år av sömlöst skrivande. Vi hade hyrt hus på landet, jag skulle sitta som en lyckligt gift Elizabeth Gilbert och blicka ut över de toskanska kullarna. Äta ute på kvällarna, lyssna på syrsorna. Få tid för kärleken. Det måste vara drömmen, tänkte vi.

Jag satt isolerad i hettan bakom tjocka gardiner

Drygt åtta år senare kan jag se att det var det. Det året var ovärderligt för oss som familj och gjorde mig till författare. Men medan det pågick märkte jag det inte. För på landet kunde vi inte bo. Jag satt isolerad i hettan bakom tjocka gardiner och kom inte utanför dörren förrän Christophe kom hem från jobbet med vår enda bil och våra tre konstant bilsjuka barn (som inte uppskattade de smala, kurviga och backiga vägar som skilde vårt hus från civilisationen).

En parodisk kavalkad av krämpor

Vi flyttade in till stan. Jag fyllde 40 och firade med att få diskbråck. Det var början på en närmast parodisk kavalkad av krämpor. Under året fick jag körtelfeber, lunginflammation, spruckna trumhinnor, hemorrojder, mellanblödningar, hårlöss och hälsporre. Av Elizabeth Gilberts Eat Pray Love klarade jag egentligen bara av ätandet med bravur.

Och så skrev jag min andra roman. Den fick heta Bara ett barn och handlar om Alex, åtta år. Advokaten han tilldelas när det uppdagas att han blir misshandlad hemma heter Sofia Weber och jag brukar kalla henne för den advokat jag trodde att jag skulle bli när jag pluggade juridik och som jag ibland önskar att jag hade kunnat bli efter att jag fick sparken och var tvungen att byta karriär.

I dag släpps Bara ett barn i pocket-nyutgåva och jag kan ärligt säga att det är den av mina böcker som har resulterat i de mest berörande läsarreaktionerna. Personer som har skrivit till mig för att berätta om kampen för ett liv i trygghet. Jag är så glad för att Bara ett barn får möjlighet att hitta nya läsare. Det finns många Alex-barn. De går att rädda. Om vi bara vågar se dem.”

Av Malin Persson Giolito (originaltexten publicerades tidigare på hennes instagram)

Läs också:
Malin Persson Giolito: ”Säger någon en gång till att det är skönt att det äntligen pratas får jag känningar av kommande blodpropp”

Malin Persson Giolito är tillbaka: ”Det allvarligaste med terrorism är hur den får oss att se på varandra”

Förlagsräv, småbarnsförälder, bokslukare som drömmer om mer lästid.


Diagnosen förändrade allt – nu jublar recensenter över hans bok ”Kvinnan i fönstret”

$
0
0

AJ Finn hade testat allt mot den långvariga depressionen, utan resultat. Men när han fick veta att han var bipolär förändrade det allt. Snart var en deckare färdigskriven som nu slår rekord över hela världen.

Den som skickat in ett manus till förlag vet att det kan ta tid, och vet att det är långt ifrån självklart att någonsin bli utgiven.  Så var det inte för förläggarem Daniel Mallory när han tog sig pseudonymen AJ finn och skrev den psykologiska thrillern Kvinnan i fönstret.  Under mer än tio år i förlagsbranschen, Sphere books i London och sedan Harper Collins i New York, hade han arbetat med författare som JK Rowling och Patricia Cornwell.  Ändå kunde han inte ha förutsett sprängkraften i sin egen bok som utkom i början av 2018: etta på New York Times bestsellerlista, såld till över 40 länder och samstämmigt hyllad över, ja, hela världen. Sådant händer helt enkelt inte en debutant. Förrän nu!

– Som förläggare och redaktör har jag faktiskt aldrig hört talas om en debutbok som sålts till så många länder, berättar Daniel Mallory, på blixtvisit i Sverige under sin Europaturné.

Större djup, fler dimensioner

Boken, som rider på en våg av hänförda läsare och recensenter, har inte en unik handling i sig – den är klart överraskande, men inte unik. Det som är verkligt annorlunda är att Kvinnan i fönstret har större djup och fler dimensioner än andra liknande böcker och är en i första hand psykologisk roman.

– Det är en väldigt filmisk bok, formad av film noir och Hitchcock. Egentligen kan man säga att det är en Fönstret mot gården för 2000-talet, säger Daniel Mallory.

Huvudpersonen Anna Fox bevittnar ett fruktansvärt brott genom fönstret hemma hos grannen mittemot – men kan inte få någon att tro henne eftersom hon lider av, vad det verkar, svår psykisk ohälsa. Något Daniel Mallory själv har erfarenhet av, och som faktiskt triggade idén till hela romanen.

– Sommaren 2015 var jag hos en rysk psykolog, något som Manhattanbor gör nu och då. Detta eftersom jag under lång tid hade lidit av svår depression och ville se över min medicinering.

Psykologen lutade sig tillbaka och sa …

Under årens lopp hade de bakomliggande orsakerna till Daniels depression inte riktigt kunnat förklaras. Han hade testat allt: medicin, terapi, meditation, hypnos… Och hade inte större förhoppningar om att få hjälp heller denna gång. Tills psykologen lutade sig tillbaka och sa:  ”du har blivit feldiagnosticerad. Jag tror att du är bipolär”.
Och så var det. Efter en kort tid med rätt medicinering var Daniel Mallorys liv helt förändrat – och han hade en bokidé.

– Jag ville utforska vad jag hade varit med om, men samtidigt skriva något spännande.

När han en dag satt och tittade på ”Fönstret mot gården” på tv kastade han en blick ut genom fönstret och såg grannen mittemot tända taklampan. Då kom hans egen bokidé till honom, som en blixt.

Grannen mittemot väckte bokidén

– Det var en kvinna i morgonrock som stod där ensam, med fjärrkontrollen i handen, och jag tyckte att bilden av henne var drabbande på ett märkligt vis. På filmen sa Jimmy Stewart ”spionera inte på dina grannar” och jag tänkte: ”Vad lustigt, 60 år senare gör jag exakt samma sak…” Och plötsligt vandrade en fiktiv karaktär in i mitt medvetande. En karaktär klädd i morgonrock, fast det var mitt på dagen, på sommaren.

Karaktären var förstås Anna Fox, huvudpersonen i Kvinnan i fönstret. En psykolog som lider av agorafobi och lever ensam i ett stort hus i New York. Hon roar sig med gamla filmer, dricker för mycket och spionerar på sina grannar.
Inom 48 timmar var bokens handling färdigskissad.

Ville skriva gripande

– Thrillers kan vara som trojanska hästar. Man kan uppskatta deras yttre men inuti kan de gömma något djupare. De flesta thrillers har inte det utan omfattar bara det ytliga, och det är därför en del människor älskar och en del hatar dem.

Daniel Mallory ville inte skriva en enkel pusseldeckare där karaktärerna bara har egenskaper som fyller en funktion i intrigen. Anna Fox har ett djup, även om man inte säkert litar på vad hon sett så litar man på vem hon är. Och oavsett om man lyckas lista ut vad som hänt, så är boken gripande –  som läsare bryr man sig om henne och blir starkt drabbad av hur hon upplever det hon är med om.

– Jag har läst många thrillers i mitt liv, det började med Agatha Cristie redan när jag var barn. Och även om jag uppskattar en oväntad vändning i en bok så är den inte allt, säger Daniel Mallory.

Galen lanseringskarusell

Sedan Kvinnan i fönstret först kom ut i januari i år har Daniels Mallorys liv varit en karusell och han reser runt till ganska många av länder boken ges ut i. Men han tar det hela med ro, i den mån det går.

–  Jag tror att det kan bero på att jag själv sett författare göra liknande resor, om än inte lika extrema. Det kan nog också bero på att jag helt enkelt inte hinner tänka… Jag reser hela tiden.

Bok två är redan på gång, nästan avslutad. Den kommer att släppas samtidigt som filmen baserad på Kvinnan i fönstret har premiär med Amy Adams i huvudrollen. Framtiden ser ljus ut, och det dröjer nog innan Daniel Mallory arbetar i förlagsbranschen igen – annat än som författare.

– Jag ska flytta tillbaka till London, köpa en hund och skriva. Så ser framtiden ut.

Kort om Daniel Mallory

Gör: Läser, lyssnar på elektronisk musik, simmar, går på gymmet.

Gör inte: Dricker Coca Cola. ”Jag var beroende, tills jag fick reda på att Donald Trump också är det. Då slutade jag.”

Favoritförfattare: Uppskattar många, men bland andra Gillian Flynn, Tana French och Kate Atkinson. Läser gärna nordiska författare som Karin Fossum, Jo Nesbø, Stieg Larsson, Malin Persson Giolito, Åsa Larsson. ”Jag läser dem alla!”

Daniel Mallory, alias AJ Finn, tillsammans med SelmaStories Johanna Stenius.

Journalist och författare som bor i Uppsala med en liten familj och finlandssvenskt ursprung. Älskar att läsa samtidsromaner och ung vuxenlitteratur samt är helt såld på boknörderikonton på sociala medier.

Ali Zardadi – hyllad författare efter 14 månander i Sverige

$
0
0

Ali Zardadi flydde ensam från Afghanistan som 17-åring. Efter 14 månader i Sverige utkom hans första bok ”Ängeln och sparven”. Nu är han aktuell igen med ”Vi ser, vi känner, vi kämpar” tillsammans med flera författare från Berättarministeriet.

Vem är Alexander Pärleros?

$
0
0

Vem är egentligen Alexander Pärleros? Tydligen en VM-bronsmedaljör, röjdykare, entreprenör och mycket mer. Varför målar han naglarna och varför startade han ”Framgångspodden?” Vi har svaren!

 

Av Anna Olsson. 

En snabbkurs i källkritik med Jack Werner

$
0
0

Är allt som står på Facebook sant?

Nä, självklart inte men ibland är det svårt att avgöra vad som stämmer och inte. Jack Werner, journalist och numera författare till boken ”Jag skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”  delar med sig av några snabba tips om hur man kan tänka källkritiskt.

 

Av Anna Olsson. 

De mest googlade frågorna om Jo Nesbø

$
0
0

”Is Jo Nesbø married?”. Vad är det egentligen man undrar över när man googlar Jo Nesbø? Vi har fått alla svaren på de mest googlade frågorna om honom!

 

Av Anna Olsson. 

4 Tips till framgång med Alexander Pärleros

$
0
0

Vem kan ge bättre tips till framgång än skaparen av Framgångspodden? Alexander Pärleros har släppt boken Framgångsboken och pratar om 4 smarta tips till just framgång.

 

 

Av Anna Olsson. 

Lars Berge: ”Vargattacken på Kolmården var som en klassisk deckargåta”

$
0
0

I juni 2012 dödas en vargguide i varghägnet på Kolmården. Det hel verkar vara en gåta, hur kunde det ske? Författaren och journalisten Lars Berge har i boken Vargattacken grävt ner sig i historien och upptäckt att det finns förklaringar – och hittat en berättelse om människans dröm om att förstå det vilda.

(TIPS! Här kan du läsa ett utdrag ur Vargattacken)

Jag vet att vinden drar in från väst över Bråviken med regnet söndagen den 17 juni 2012. Jag vet att temperaturen ligger på 13 grader. Jag vet att regnvattnet orsakat stopp i avloppet inne hos noshörningarna i ökenstallet och att en djurskötare försöker frilägga ventilerna i betonggolvet med hjälp av en kratta. Jag vet att djurskötaren heter Sofie och att hon är den sista att se Karolina i livet.
/
Ur Vargattacken

Vad hände egentligen den ödesdigra dagen i ett hägn på Kolmårdens djurpark då Karolina, zoolärare och vargguide, blev den första personen att dödas av en varg i Sverige på nästan 200 år?   ”Ofattbart” och ”som en blixt från klar himmel” förklarade de ansvariga på Kolmårdens djurpark. Något sådant här borde inte kunna ske, kan inte ske.

Ändå hände det. Hur kunde det bli så?

Svaret finns i säkerhetsarbetet på Kolmårdens djurpark, men den finns också i människans syn på vargen som ett närmast mytiskt rovdjur och en önskan att tämja och förstå det. En syn som fascinerar journalisten Lars Berge, som skrivit boken Vargattacken, en stark och personlig reportagebok om vad som egentligen hände den där kalla dagen i juni, då dörren till Kolmårdens vargar stängdes för gott. Innan dess hade tusentals människor dagligen, under flera årtionden, besökt dem som en del av upplevelsen ”Närkontakt varg”.

Idealbilden av Kolmården krossades

– Jag hade en väldigt bra bild av Kolmården som krossades när den här olyckan inträffade. Det var därför detta fångade min uppmärksamhet. Jag följde radiosändningarna den dagen, och på eftermiddagen lyssnade jag på presskonferensen. Chefen på Kolmården beklagade det inträffade och sa att det hela skulle skada vargens varumärke. Det fastnade jag för, jag hade aldrig hört att man pratade om djurarter på det sättet, som ett varumärke.

I sina tidigare projekt har Lars Berge intresserat sig för konsumtion och just varumärken, och bildat sig en uppfattning om att ett varumärke innebär att en produkt kommer till konsumenten med vissa mervärden och en berättelse som placerar den i ett kulturellt sammanhang.

– Jag blev intresserad: vad är vargens varumärke och hur ser den här berättelsen ut? Och självklart lockade även mystiken som omgav händelsen. Det var som en nästan klassisk deckargåta: ensam kvinna hittas död, det finns inga förklaringar, inga övervakningsbilder, många märkliga uppgifter. Jag har försökt beskriva vägen dit ur ett långt perspektiv.

Människan har ett behov av att tämja naturen

Vargattacken är mer än en reportagebok som tar reda på hur vargattacken kunde ske, den är främst en bok om oss människor. Om vår vilja att göra gott, att göra rätt, att få ära och beröm. Från dagen Kolmårdens djurpark blev verklighet och räddade en bruksort på fallrepet, till dagen en ung kvinna dör. Det handlar om människans vilja att tämja och kontrollera naturen, djuren.

För vargen är, trots allt, helt enkelt en varg. Ett stort och starkt rovjur som följer sina instinkter.

I rättssalen låter jag tankarna vandra. Jag tänker på serietidningarna jag läste som ung. På Fantomen och hans tama bengaliska bergsvarg Devil (en djurart som bara finns i fantasin, för övrigt). De var ett bra team, Devil och Fantomen. Jag tänker på filmen Dansar med vargar och hur. Kevin Costners rollfigur John Dunbar blir kompis med vargen Two Socks, vilket imponerar p traktens siouxindianer. Men utanför fiktionens värld kan jag inte påminna mig att jag någonsin sett en varg underordna sig en människas vilja.
/Ur Vargattacken

– Gåtan är: vad i helvete gjorde vargguiden Karolina helt själv där inne i varghägnet? Hur kan en människa ha som jobb att gå in ensam till åtta fullvuxna vargar, frågar sig Lars Berge som också under arbetets gång ställt sig allt mer undrande till Kolmårdens tidigare turistattraktion ”Närkontakt varg”.  Persbrandt, Zlatan, Kungen … Alla har de varit inne i hägnet och gosat med vargar under de flera årtionden som detta var en av Kolmårdens största attraktioner.

– Att förvandla ett stort potent rovdjur till en tivoliattraktion är jättemärkligt, särskilt när man jämför med liknande verksamheter i världen. Det förblir den stora gåtan. Trots allt, trots all tillgänglig forskning, valde man ändå att gå vidare med den här metoden. Man märkte på rättegången att de ansåg sig ledande i världen på socialiserade vargar och därför kunde genomföra detta, säger Lars Berge.

Säkerhetsföreskrifter saknades

I domstolen slog man fast att den enskilt allvarligaste bristen vad gäller attacken var att vargguiden Karolina arbetade själv. Hade hon haft med en kollega hade attacken troligtvis inte skett. Dessutom saknade Kolmården vid tillfället säkerhetsföreskrifter för arbetet i varghägnen, det fanns inga reträttvägar. De anställda blev dessutom uppmuntrade att arbeta ensamma, att gå in till vargen för att bygga relationer.

– Om man zoomar ut så var det en bidragande orsak till att hon var där – det fanns idéer om att människan skulle ”tala vargarnas språk”, bete sig som en varg, bli som en vargledare i flocken. Jag inte hittat något tydligt svar på var den idén kommer ifrån, säger Lars Berge.

För en enkel slutsats blir: den som är del av en vargflock kan också råka ut för att en av vargarna attackerar för att kunna avancera i rang. Vilket enligt Lars Berge kan ha varit anledningen till att Karolina blev anfallen och dödad.

– De utelämnade den delen i sin teori – att en ledare i vargflocken ständigt blir utmanad och att hela flocken kan gå till anfall. Man underskattade möjligheten.

Vargen har gått från ond till snäll – som Vargen i Bamse

Arbetet med boken blev med tiden mer och mer omfattande. Till slut kom den att handla om det svenska samhällets utveckling i stort, och hur vår inställning till vargen förändrats genom åren.

– På 1970-talet fanns en dröm om människor och vilda djur, att vi skulle kunna leva i harmoni.  Det var till och med en kvinna som fått köpa en varg av en djurpark och bodde med den i sin etta tills hyresvärden reagerade. Många tog då parti för henne och hennes rätt att få leva med en vild varg.

Vargen gick från att vara ond och farlig till att vara missförstådd och snäll. Som Vargen i Bamse.

– Sveriges nationalberättelse är resan från fattig jordbruksnation till ett av världens rikaste industrisamhällen – och vargen är inordnad i den berättelsen. Därför var det så viktigt för oss att ta avstånd från det gamla vidskepliga Sverige efter rekordåren på 1970-talet, berättar Lars Berge.

Berättelsen om att vilja vända ryggen mot det förgångna är starkare än berättelsen om biologin. Det spelade ingen roll hur vargen är, det var så viktigt att lämna det gamla bakom sig, komma bart från vidskepligheten om varg. En ny berättelse om vargen trädde fram under 1980-talet, fast den bröt mot alla erfarenheter och logik.

– Det är otroligt fascinerande hur utopisk vår strävan efter ett grönt folkhem varit, att djuret vi fruktat och hatat i alla tider skulle tas in i hemmet, säger Lars Berge.

Vargen är alltid densamma, det är vi som förändras

För vargen är som sagt – en varg. Den har inga åsikter, den gör saker som sparar energi, är byggd för kamp och överlevnad. Även om vargen i djurparken självklart har mycket lite med vilda vargar att göra. Djurparkens personal bestämmer över dem.

– Jag ser Kolmården för vad det är: ett tivoli med djur. Jag åker gärna dit och åker berg- och dalbana och kollar på lejon. Men har inga föreställningar om att detta är livet i det vilda.

Intresset för hans bok har varit enormt – engagemanget för vargen är stort ute i samhället och åsikterna är starka åt båda håll.

– Många människor har visat sig negativa till djurparken som fenomen, det förvånade mig lite.

I alla andra fall jag läst om där djurparksvargar gått till attack mot människor har vargarna omedelbart avlivats. Inte på Kolmården, Ingen går längre in till vargarna. De får istället köttbitar inkastade till sig över staketet.
/Ur Vargattacken

Journalist och författare som bor i Uppsala med en liten familj och finlandssvenskt ursprung. Älskar att läsa samtidsromaner och ung vuxenlitteratur samt är helt såld på boknörderikonton på sociala medier.


Lars Kepler är tillbaka: ”Vi vill alltid skriva den mest spännande och bästa boken i världen”

$
0
0

Sveriges bäst säljande författarduo har just skrivit klart den sjunde boken i sin populära deckarserie. I Lazarus undersöker Lars Kepler hur människan agerar när hon ställs inför ondskan, och det blir en djupdykning in i psyket hos kriminalpolisen Joona Linna och säpoagenten Saga Bauer.

− Bra att du är här i tid, Lars Kepler brukar vara väldigt punktliga, säger damen i Bonnierförlagens reception.

Och mycket riktigt. En minut innan avtalat glider de in som en person, Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril. Hon i svart-och lilarutig klänning med svart kavaj. Han matchande med svart kostym och lila näsduk i bröstfickan. Och de är ju också en enda röst när de skriver under pseudonymen Lars Kepler.

När vi ses är de i slutskedet med sin nya bok Lazarus, som släpps i oktober, och jag har fått läsa ett manus där det fortfarande fanns rödmarkerade partier.

−  Jag vet faktiskt inte hur mycket vi kan prata om handlingen, jag måste nog ringa och kolla med förlaget, säger Alexandra och tar upp telefonen.

Men så mycket kan vi avslöja – detta är den första boken i den omåttligt populära deckarserien där handlingen inte kretsar kring en ny huvudkaraktär utan kring den finlandssvenske polisen Joona Linna och säpoagenten Saga Bauer.

”Joona Linna är väldigt empatisk”

− Att vi i varje bok haft andra huvudkaraktärer vid sidan om våra riktiga huvudpersoner, Joona och Saga, är för att vi omedelbart insåg begränsningen annars. Man kan inte låta allt hända en person, det blir för osannolikt, säger Alexander.

Alexandra fyller i:

− Men nu var det dags helt enkelt. Det är en balans man kan känna som författare, att nu är det tid för den här berättelsen.

De som läst tidigare böcker i serien vet att både Joona och Saga redan har gått igenom ett och annat. Särskilt Joona Linna som i Sandmannen blev måltavla för superskurken Jurek Walter, och gjorde valet att ge upp sin familj, för att rädda dem.

− Joona Linna är väldigt empatisk, han är ingen cyniker men har ett väldigt trasigt förflutet.  Det ställs på sin spets i den här boken där han måste hitta något hårt inom sig, säger Alexandra.

− Man kan väl säga att det förflutna avtäcks samtidigt som han ställs inför nya svårigheter, säger Alexander.

”Skräck utan slut” enligt New York Times

Lars Kepler är en av Sveriges mest säljande författare och har fått en stor läsekrets också i övriga världen. Böckerna har precis börjat ges ut på nytt i USA. Utmärkande för författarskapet är nagelbitarintriger, oväntade vändningar och ett rasande tempo, men också de ofta mycket otäcka och explicit beskrivna våldsscenerna. The New York Times beskrev nyligen Sandmannen som ”skräck utan slut”. Själv behövde jag känna efter att dörren var låst både en och två gånger efter att ha streckläst Lazarus under en hel dag.

− Vad vi undersöker är mötet mellan människor och ondska, eller snarare, onda handlingar. Hur man reagerar när man dras in i en spiral av ond bråd död – det är det vi är intresserade av, säger Alexander.

− Och det är ju jättehemskt, att man som författare knuffar någon närmare och närmare ett stup för att se: ”Hur reagerar du nu?”, säger Alexandra.

Enligt paret skriver de inte om våld och mardrömsliknande scenarier för att de själva finner någon njutning i detta – tvärtom strömmar både mardrömmar och tårar under skrivprocessen.

− Vi stänger aldrig av. När vi skriver är berättelsen hos oss hela tiden. Att vara författare handlar så mycket om empati, att man går in helt och har så mycket medkänsla för de här människorna. Så mycket att man ibland inte står ut med det man skriver, säger Alexandra.

− Men som författare får man inte heller fega ur. Det är väldigt lätt att man börjar gilla karaktärer och att de blir lite ömkliga. Ska man vara snäll mot alla och göra alla sympatiska, då blir det inte någon särskilt bra bok, säger Alexander.

Allt kan raseras

Ett huvudtema i Lazarus är att det trygga liv man byggt upp när som helst kan raseras. Känslan av att aldrig kunna ta något för givet väcker frågan: ska man leva i ständig rädsla för något som kanske aldrig händer, eller ska man leva utan vaksamhet och riskera det värsta? I båda fallen finns ett pris att betala.

− Efter terrordådet på Drottninggatan var det många som inte vågade åka till centrala Stockholm. Men vi stockholmare, vi är ju kvar här. Vad skulle vi annars göra? säger Alexander

− Man kan ständigt skydda sig, men vad är det då för liv? Om man hela tiden ska räkna med att allt kan krossas? säger Alexandra.

Jag hoppas våra böcker utstrålar passion

De har båda två egna författarkarriärer bakom sig, men sedan de för nio år sedan skrev första boken som Lars Kepler har det inte funnits vare sig tid eller lust för enskilt skrivande – det finns så mycket kvar att undersöka i Joona Linnas och Saga Bauers universum.

Nu, när pseudonymen sedan länge är avslöjad och de har hittat sin gemensamma röst, behövs verkligen Lars Kepler?

− Ja, namnet är en del av berättelsen, han gör något med anslaget. Jag tycker om den gemensamma tredje författaren med sitt eget speciella språk, säger Alexandra.

− Jag skulle säga att han är en förutsättning, ett rum vi har skapat för de här berättelserna. Om vi skulle börja skriva under våra riktiga namn… jag tror inte att det skulle gå, säger Alexander.

Hur ser framtiden ut för Joona och Saga?

− Vi vill skriva ett antal böcker till. Nu har vi precis blivit klara med denna, och nästa bok har börjat utkristallisera sig, den ser vi jättemycket fram emot att skriva. Men hur många det blir har vi inte bestämt, säger Alexander,

Vad tror ni själva är anledningen till att era böcker blivit en sådan enorm succé?

− Om jag vågar spekulera så är det för att vi har så fantastiskt spännande när vi skriver, och kanske att något av det känns i läsningen. Jag hoppas våra böcker utstrålar passion. Vi vill alltid skriva den mest spännande och bästa boken i världen, säger Alexandra och skrattar.

Av: Ellinor Skagegård, frilansjournalist Foto: Anna Olsson 

 

Lars Keplers böcker i rätt ordning:

Hypnotisören (2009) 

Hypnotisören

Den första boken och författarparets stora genombrott, världen över. Gavs ut i över 30 länder och blev även filmatiserad.

I ett omklädningsrum på en idrottsplats i Tumba utanför Stockholm hittas en man brutalt mördad. Sedan återfinns hans fru och dotter lika besinningslöst ihjälhuggna i familjens radhus. Avsikten tycks ha varit att utplåna hela familjen.  Men sonen överlever, svårt skadad, och när kriminalkommissarie Joona Linna förstår att det finns ännu en familjemedlem kvar i livet, en syster, inser han vikten av att hitta henne innan mördaren gör det…

Paganinikontraktet (2010) 

En sommarnatt hittas en kvinna död på en stor fritidsbåt som driver runt i Stockholms skärgård. Nästa dag hittas en man död i sin paradvåning på Östermalm. Mannen hänger i en snara från lampkroken i taket. Mannen har tagit sitt eget liv, men självmordet avslutar inte fallet, utan blir istället upptakten till ett hisnande intensivt och farligt förlopp.
Vissa kontrakt kan man inte bryta ens genom sin egen död…

Eldvittnet (2011) 

eldvittnet

När en flicka rapporteras mördad på Birgittagården, en sluten anstalt för unga kvinnor med destruktivt beteende, blir Joona kallad dit. Han ser på den döda flickan i sängen. Han försöker skärpa blicken. Det är något märkligt med flickan. Det är svårt att koncentrera sig i ett rum nerstänkt av blod. Han lutar sig närmare, känner den söta doften från henne. Och plötsligt förstår Joona vad det är han ser.  När Joona Linna börjar söka efter svar sätts förödande krafter i våldsam rörelse. Sanningen är en älv som störtar ner i en sjö av eld.

Här finns boken.

Sandmannen (2012)

sandmannen

Det är en kall vinternatt i Stockholm. En ung man hittas gående på en järnvägsbro. Han är svårt nedkyld och visar sig ha legionärssjukan. När han läggs in på Södersjukhuset framkommer det att han sedan sju år tillbaka är dödförklarad. Enligt utredningen var mannen ett av seriemördaren Jurek Walters sista offer innan denne greps av Jonna Linna. Jurek Walter sitter i total isolering efter att ha blivit dömd till rättspsykiatrisk vård. Var har den unge mannen befunnit sig de senaste sju åren? Mannens överraskande vittnesmål leder till att det gamla mordfallet tas upp på nytt. Men tiden är knapp. Någon måste vinna seriemördarens förtroende innan det är för sent.

Här finns boken. 

Stalker (2014)

stalker

För nio år sedan dömdes prästen Rocky Kyrklund till rättspsykiatrisk vård för ett brutalt mord. Själv minns han ingenting. Efter en svår olycka har han återkommande blackouter.
Samma sommar som hans återanpassning till samhället påbörjas, skickar någon en filmsekvens på en kvinna i ett fönster till polisen. Nästa dag hittas kvinnan död i sitt hem. Det är inte bara det bestialiska våldet som leder tankarna till Rocky Kyrklunds gamla mord. En ny film kommer till polisen. Ingen förstår vad som händer och Joona Linna är försvunnen sedan mer än ett år. Nästan alla tror att han är död. Nästan alla.

Här finns boken.

Playground (2015)

playground

Fristående spänningsroman om löjtnant Jasmin Pascal-Anderson, som blir skjuten och vars hjärta stannar under 40 sekunder. När hon återvänder till livet kan hon inte sluta tala om att döden börjar med en våldsam hamnstad där de styrande håller på att förlora kontrollen över den organiserade brottsligheten. Den andra sidan är en mycket farlig plats och farligast av allt är lekplatsen – playground.

Här finns boken.

Kaninjägaren (2016)

kaninjägaren

Joona Linna har suttit två år på den slutna anstalten Kumla när han förs till ett hemligt möte. Polisen behöver hans hjälp för att stoppa den gåtfulle mördaren som går under namnet Kaninjägaren. Den enda länken mellan offren är att de alla hör ett barn läsa upp en ramsa om kaniner innan mördaren kommer. Joona Linna och Saga Bauer är tvungna att börja samarbeta i hemlighet för att stoppa Kaninjägaren innan det är försent.

Argas Bibliotekstantens tio budord: ”Du skall icke skylla ifrån dig när du lämnar tillbaka försenade lån”

$
0
0

Det är inte svårt att uppföra sig på ett bibliotek – åtminstone inte om man har Arga Bibliotekstantens tio budord med sig. Läs en ny krönika av Internets mest ärliga boknörd!  

Det finns egentligen inga regler för hur man uppför sig på bibliotek, annat än att iaktta vanligt jäkla hyfs. För de som inte fått lära sig det kommer här några handfasta råd, som jag kallar Argas budord.

 1. Du skall icke utgå från att vi är tankeläsare

Om du slänger fram lånekortet på disken utan förklaring är det svårt förstå vad som menas. Vill du kolla ditt konto, beställa något, byta pinkod, eller har du tappat tungan och meddelar dig nu via kast med litet kort?

 

2. Du skall icke kalla oss Ööööh, Döh eller Hörru

Det finns faktiskt ingen som heter så. Se oss i ögonen och säg t.ex ”Hej, kan du hjälpa mig med…” istället för att skrika och vifta från långt håll. Vi är tjänstemän, inte tjänstefolk.

 

3. Du skall icke heller tro att du är den enda som behöver hjälp

Personalen kan inte omedelbart släppa allt de har för händerna bara för att du glömt hur man skriver snabel-a eller vill veta var taxeringskalendern står. Så länge det inte är hjärt- och lungräddning som krävs får du vänta på din tur som alla andra.

 

4. Du skall icke skylla ifrån dig när du lämnar tillbaka försenade lån

Du har fått ett kvitto, du vet var biblioteket ligger, det finns öppettider och annan information på nätet och i skriftlig form och det går att ringa.

 

5. Du skall heller icke skylla dina egna tillkortakommanden på personalen

Det går inte låna utan leg eller eget lånekort, ens om du har hand om dina barnbarn på semestern. Det hjälper inte ens med ett förtrytsamt ”Nähä, tanten VILL inte att vi ska låna böcker” och ett förebrående stirrande på oss om det stackars barnet brister i gråt.

 

6. Du skall icke förvänta dig att vi ska göra ditt jobb

Om du t.ex tänkt starta företag och sälja gardiner till Ryssland (true story), varken kan eller hinner personalen göra din hemsida, översätta från svenska till ryska och sätta sig in i tull- och exportregler. Du bör alltså inte bli besviken eller tycka det är vårt fel om du nu inte kommer tjäna storkovan på textilexport.

 

7. Du skall icke utgå från att alla förändringar är till för att jävlas med dig

System kommer alltid uppdateras eller bytas ut, hyllor behöver flyttas. Det finns många sätt att fråga vänligt om du inte hittar något men ”Var ni gömt kopiatorn nu då?” är enbart kontraproduktivt.

 

8. Du får gärna känna dig som hemma men gör dig icke alltför hemmastadd

Tidningar lägger du där du tog dem så andra också får en chans att läsa, och möblerar du om är vi tacksamma om du ställer tillbaka allt på sin plats. Dina blöta underkläder vill vi inte se hänga på tork ovanpå på datorerna och färga håret, koka pasta i vattenkokare eller idka älskog får du faktiskt göra någon helt annanstans.

 

9. Du skall icke ifrågasätta vår kompetens förrän vi bevisat motsatsen

Detta gäller särskilt SÄH, Struntviktiga Äldre Herrar, som har en tendens att tro att kvinnlig personal egentligen inte förstår sig på teknik. Själva har de minsann använt en kopiator förr och ”då gick det att få färgkopior från ett svartvitt original, men ni har förstås inte fått lära det er än?”.

Det är också de som oftast möblerar om eftersom de insisterar på att visa var skåpet egentligen ska stå.

 

10. Du skall gå hem utan knot när vi stänger på det att du kommer vara hjärtligt välkommen när vi öppnar igen

 

PK-batikhäxa, bibliotekstant och crazy cat lady. Det blir inte bättre än så.

SelmaStories Johanna Stenius skippar firandet: Böckerna jag tänker läsa i midsommar

$
0
0

Vad ska du göra i midsommar? Blir det havsglittrande och röda stugor med vita knutar-idyll, eller kanske urbant firande med doften av solstekt asfalt? Eller ska du kanske inte fira alls utan läsa en bok istället? I så fall gillar jag dig!

För mig är midsommar en tid av dubbla känslor.  Semestern är i antågande för många, solen står som allra högst på himlen. Men det är också en tid då den som är ensam kanske känner sig ännu mer ensam. De inre kraven på att ha en härlig krets omkring sig är stora runt helgerna. Den som inte har en tradition att vända sig till på midsommar hamnar utanför.

Jag önskar att vi kunde släppa lite på härlighetskraven. Det är okej att inte ha något midsommarfirande alls. Helt normalt att inte ha en avancerad plan för semestern. Och fullt rimligt att kanske inte alls längta till ledigheten, utan kanske bäva lite för den.

Att läsa om lyckliga slut gör mig glad, en stunds förströelse är värd så himla mycket.

När jag själv inte orkar med lyckokraven tar jag nästan alltid till en bok. En berättelse om en helt annan årstid eller en annan typ av vardag hjälper mig att se att jag inte är fast i en negativ känsla, utan att det finns annat bortom den. Att läsa om lyckliga slut gör mig glad, en stunds förströelse är värd så himla mycket. Helst en bok med lite overkligt lyckligt slut så att jag inte kan referera den till mitt eget liv.

Kanske är det därför feel good, chick lit och romance funkar så extra bra på sommaren. Det är genrer som kan förhöja en känsla man annars kanske inte alltid når. Eller så bekräftar den en känsla man redan har, om man har en riktigt bra dag. Ni kommer garanterat hitta mig med en feel goodbok i handen i sommar. En som jag ser fram emot riktigt mycket är Dagarna med dig av Rosie Walsh som kommer ut i augusti, har hört att den innehåller alla ingredienser som krävs för en blandvändare med stimulerande slut, inklusive en riktigt oväntad vändning! En annan är den nyligen utgivna För såna som oss av Henrik Karlsson och Tiina Nevala, en smart och litterär feel good som passar perfekt som slöläsning för förlagsarbetare.

Ha en fin sommar nu! Eller ha en inte så fin sommar, det är också helt ok. Läs en bok istället.

 

Böcker jag tänker på just nu 

 

Ett mörker mitt ibland oss av Mari Jungstedt

Ett mörker mitt ibland oss av Mari Jungstedt

Jag är egentligen inte en deckarläsare, men Mari Jungstedt är en otroligt skicklig researcher som har en verklighetsfond till sina böcker som gör att jag rycks med varje gång. Den senaste boken i hennes ”Gotladsserie” utspelar sig under Almedahlsveckan och parallellerna till nutiden är minst sagt påtagliga.

 

En helt vanlig familj av Mattias Edwardsson

En helt vanlig familj Mattias Edwardsson

Jag är närmast besatt i mitt behov att diskutera den här psykologiska thrillern. Handlingen, karaktärerna, SLUTET. Nu när den äntligen finns i bokhandeln så hoppas jag att så många som möjligt tar upp den i sin bokcirkel och gärna kontaktar mig med sina analyser …

 

Låt oss hoppas på det bästa av Carolina Setterwall

Låt oss hoppas på det bästa Carolina Setterwall

 

Jag höll i ett samtal med Carolina Setterwall förra veckan och försöker fortfarande formulera mig kring hennes sorgeskildring. Ett slag i magen, ett andetag, ett hopp om framtid. Den är såld till 25 länder. 25!

Journalist och författare som bor i Uppsala med en liten familj och finlandssvenskt ursprung. Älskar att läsa samtidsromaner och ung vuxenlitteratur samt är helt såld på boknörderikonton på sociala medier.

Viveca Sten tar långsemester i skärgården: ”6 utgivna böcker på 13 månader, där går gränsen”

$
0
0

Kontrollbehov och otrygghet är nyckelordet och stämningen i Viveca Stens senaste roman I fel sällskap. En bok som är hennes tjockaste hittills – och tog kortast tid att skriva. Men nu är det dags för semester, också i Sandhamn.

Sommar i Sandhamn. Sol, havsglitter och badklippor. Finns det något mer ”Viveca Sten-igt?” Det skulle vara en riktigt dyster, regnig höstdag på en skärgårdsbåt i så fall. Nora Linde och Thomas Andreasson på väg mot insikter om ett eller annat brott som det är väldigt bråttom att lösa.

Båda sakerna är en lika stor del av Viveca Sten. Författarskapet, passionen att ständigt skriva, utveckla nya idéer, låta karaktärer få leva sina liv i en skärgård som inte alltid visar sig från sin bästa sida. Och så hennes eget liv i villan i Stockholm och skärgårdshuset i Sandhamn – ett liv som fått stå åt sidan kanske lite för mycket det senaste året. Viveca Sten har nämligen råkat skriva VÄLDIGT många böcker den senaste tiden. Dels är det ungdomsböckerna hon skriver tillsammans med dottern Camilla, där en ny, Mareld, kommer ut i september. Och så var det den där boken om förhandlingsteknik, Förhandla i affärer, som kom ut i augusti. En novellsamling – Iskalla ögonblick om karaktärerna i Morden i Sandhamn – har det också blivit, och en kortroman är på gång i höst som hon också skrivit ihop med dottern Camilla. Men kanske mest efterlängtad och uppmärksammad är den nya delen i Sandhamnsserien: I fel sällskap, som alldeles nyligen nådde landets bokhyllor.

Skrev och skrev – och skrev

– Jag har skrivit och redigerat konstant i 15 månader i sträck, förutom midsommarafton och julafton, berättar Viveca Sten och låter själv lite förvånad över insikten.

Hon hade inte skrivit en kriminalroman på länge på grund av att en nerv i kläm med åtföljande operation hade gjort det fysiskt svårt att skriva. När hon väl kom igång var inspirationen helt enkelt för svår att stoppa. Hon skrev och skrev – på gott och ont.

– Ibland måste man ta en paus, så är det bara, fast jag har så svårt för det. Nu ska jag vara ledig tio veckor, men ingen i familjen tror på mig. Jag berättar för alla hur ledig jag ska vara, så hoppas jag att det slår in, säger Viveca Sten som älskar sitt skrivande med passion.

I fel sällskap är lite annorlunda än de tidigare Sandhamnsdeckarna. Den har inte omedelbart ett mordfall att lösa i fokus, utan handlar istället om en ung kvinna, Mina, och hennes desperata flykt från sin man som misshandlat henne svårt. Mannen i sin tur, Andreis, bär på mörka minnen från krigets Bosnien som han lämnade som barn. Han är beredd att göra allt för att krossa sina fiender och få tillbaka sin hustru, och skyr inga medel för att få sin vilja igenom. Det blir åklagare Nora Lindes uppdrag att rädda den unga kvinnan från undergång …

– Det här det mest thrillerliknande jag skrivit. I vanliga deckare är det mycket att fundera på vem som har gjort vad men i det här fallet handlar det om att Mina är på flykt från sin våldsamma man och huruvida hon ska överleva, säger Viveca Sten.

Handlingen ligger i tiden

Tajmingen för boken har landat väldigt bra, efter höstens #metoo-rörelselse.

– Synposis skrevs för tre år sedan så jag kan inte kan ta åt mig äran av att ha varit så förutseende. Däremot är det angeläget att sätta fingret på själva ämnet.

Faktum är att väldigt många människor drabbas av våld i nära relationer. Man brukar säga att hemmet är den farligaste platsen för en kvinna, berättar Viveca Sten.

– Det är en fråga som jag ville sätta ljuset på. Samtidigt var hela bakgrundshistorien om Bosnien också angelägen att ta upp och berätta. Jag blev själv väldigt engagerad i ämnet, kanske därför att jag sedan många år arbetar med Röda Korsets Center för torterade flyktingar.

I fel sällskap utspelar sig inte lika mycket på Sandhamn som hennes tidigare böcker. Istället får andra delar av Stockholms skärgård ta plats, bland annat Runmarö där hon i boken placerat ett skyddat boende för utsatta kvinnor.

– Det bara blev så. Man bestämmer så mycket som författare men rätt vad det är så vill berättelsen bli berättad på ett visst sätt. Det är en del av den kreativa processen.

Även om det alltid finns ett synopsis, tar karaktärerna sina egna beslut under arbetets gång och utvecklas åt håll som kan vara överraskande. Och läsarna har lärt sig att älska och längta efter åklagaren Nora Linde och polisen Thomas Andreasson.

 

Alla Viveca Stens Sandhamsdeckare – i rätt ordning

1. I de lugnaste vatten

I de lugnaste vatten viveca sten

Det är en het julimorgon på Sandhamn i Stockholms skärgård. En man tar en tidig promenad med sin hund. Plötsligt gör han en makaber upptäckt: på stranden har en manskropp, inlindad i ett fisknät och med en repögla om midjan, flutit i land. Kriminalinspektör Thomas Andreasson från Nackapolisen kallas till platsen.

2. I den innersta kretsen

I den innersta kretsen viveca sten

Det är en solig julidag. Feststämningen fyller luften och på vattnet utanför Sandhamn trängs båtarna. Alla är där för att beskåda starten på Gotland runt.
Så avfyras starskottet. En stor Swanbåt ligger längst fram, men plötsligt faller den av. Skepparen är skjuten, mitt på öppet hav.
Thomas Andreasson, som befinner sig i publiken tillsammans med en gammal kollega från sjöpolisen, inser omedelbart allvaret.

3. I grunden utan skuld (2010)

I grunden utan skuld viveca sten

En ung flicka försvinner spårlöst på Sandhamn. Kriminalinspektör Thomas Andreasson från Nackapolisen deltar i sökandet. Till slut ger polisen upp och flickan antas ha drunknat. Några månader senare är Sandhamn inbäddat i snö och is. Thomas barndomsvän Nora Linde har av en slump fått reda på att hennes man varit otrogen. Förtvivlad åker hon ut till ön med sina söner för att få tänka i lugn och ro. När barnen en dag leker ute i skogen gör de ett makabert fynd.

4. I natt är du död

I natt är du död viveca sten

När studenten Marcus Nielsen hittas död i sin lägenhet tyder allt på att han har begått självmord, men Marus mamma är övertygad om att han blivit mördad och bönfaller Nackapolisen att gräva vidare. På stationen är situationen redan ansträngd – kriminalinspektör Thomas Andreasson var nära döden ett halvår tidigare då isen utanför Sandhamn brast under hans fötter. Kommer han någonsin att kunna återhämta sig? Vid polisens undersökning av fallet leder spåren till Korsö militärförläggning utanför Sandhamn, där de hårdföra kustjägarna haft sin bas i decennier. Thomas bästa vän, Sandhamnsbon Nora Linde, blir tillfrågad om hon kan ta reda på mer om Korsös hemligheter.

5. I stundens hetta

I stundens hetta viveca sten

Midsommarhelg i Sandhamn. I myllret vacklar en ung flicka fram. Ingen hör hennes rop på hjälp när hon kollapsar i sanden vid strandpromenaden. När polisen tar hand om flickan är hon svårt chockad och omtöcknad. Vad har hon råkat ut för? Nora Linde ska för första gången fira midsommar med sin nya kärlek Jonas. Firandet kommer av sig när Jonas tonårsdotter Wilma inte kommer hem på natten. Tidigt nästa morgon hittas en död kropp på stranden i Skärkarlshamn. Noras barndomsvän, kriminalinspektör Thomas Andreasson, kallas till Sandhamn.

6. I farans riktning

I farans riktning viveca sten

Det är vinter på Sandhamn och snöstormen viner. På julafton tar en rädd och jagad kvinna den sista båten till ön. På annandagen hittas ett lik på stranden utanför Seglarhotellet och kriminalinspektör Thomas Andreasson får avbryta sin julledighet. Snart står Thomas inför ett fall med en hotad känd krigskorrespondent, främlingsfientliga strömningar och en ovanligt utstuderad mördare. Samtidigt brottas barndomsvännen Nora Linde med sina egna problem när hennes yrkesmässiga heder sätts på spel.

7. I maktens skugga

I maktens skugga viveca sten

I den sjunde boken i Morden i Sandhamn-serien har det gått fyra år sedan vi senast mötte polisen Thomas Andreasson och juristen Nora Linde. Thomas får ta sig an ett fall där dolda krafter rör sig i sommarparadiset. Samtidigt som han brottas med sina egna känslor av otillräcklighet står han inför sitt svåraste fall någonsin.

8. I sanningens namn

I sanningens namn viveca sten

Thomas Andreasson är tillbaka på Nackapolisen efter en kort sejour hos ett bevakningsföretag. Han är lättad över att arbeta som polis igen men relationen med sambon Pernilla är ansträngd. När ett barn försvinner från ett seglarläger måste Thomas lägga sina privata bekymmer åt sidan. Ett förtvivlat sökande inleds samtidigt som tiden håller på att rinna ut.

9. Iskalla ögonblick

isakalla ögonblick viveca sten

Hur gick det egentligen till när Nora och Thomas lärde känna varandra? Hur kom det sig att Nora fick ärva den legendariska Brandska villan? Vilka hemligheter döljer sig i havsbandet för en oskyldig seglare och är det verkligen säkert att fira midsommar i skärgården? Här skildrar Viveca Sten i en samling minideckare – både nyskrivna och tidigare publicerade – på ett nytt sätt de karaktärer som fängslat läsare i mer än trettio länder.

10. I fel sällskap

I fel sällskap viveca sten

Viveca Stens senaste bok om åklagaren Nora Linde och polisen Thomas Andreasson, är en gastkramande thriller om människors ondska och svaghet och de sår vi bär med oss från barndomen. Den unga kvinnan Mina är på desperat flykt undan sin man sedan han nästan har slagit ihjäl henne. Allt hon vill göra är att skydda sin son, men hon är en nyckelperson i den kommande rättegången – om Nora kan förmå henne att vittna.

Journalist och författare som bor i Uppsala med en liten familj och finlandssvenskt ursprung. Älskar att läsa samtidsromaner och ung vuxenlitteratur samt är helt såld på boknörderikonton på sociala medier.

Ack Värmeland, du sköna … författare

$
0
0

Den folkkäre akvarellmålaren tillika författaren och tv-profilen Lars Lerin är ständigt aktuell – denna gång med den underbara boken Råskinn och en utställning på Liljevalchs i Stockholm, ett måste för dig som besöker stan i sommar! 

Psst! För dig som inte får nog av Värmland så bjuder vi också på sex andra härliga författare från samma landskap– scrolla längst ned i artikeln så hittar du dem!

Lars Lerin föddes 1954 i Munkfors, men bor numera på Hammarö utanför Karlstad. Han anses vara Nordens främsta akvarellmålare och är känd för sina fantastiska illustrationer från sina reseskildringar. Han har också sedan 2012 en egen konsthall i Karlstad, Sandgrund Lars Lerin, skapat i samarbete mellan Lars Lerin och Karlstads kommun.

Lars debuterade som författare 1983 med Utpost och har sedan dess gett ut över 50 böcker. Hans författarstil beskrivs ofta som mycket nära och starkt gestaltande, ofta med dokumentära inslag. Han skriver ofta om miljöer och möten han har upplevt på sina många resor, men också om vardagen hemma i Värmland.  Inte sällan är hans böcker fyllda av många av hans vackra akvarellmålningar och andra bilder.

Lars Lerin med katt

Han är just nu aktuell med boken Råskinn som är en lång, underhållande och vacker brevväxling mellan honom och Kerstin Högstrand. Det är en samling av alla brev och bilder de skickade till varandra under åren 2006-2009. Texterna är personliga och nära och läsaren får ta del av alla deras bekymmer, glädjeämnen, vardagsbestyr och orosmoln. Varvat med texten visas fler av hans fantastiska bilder, allt från enkla illustrationer till akvarellmålningar. Även kuverten till breven är målade, utsmyckade och rena konstverk i sig.

I boken får vi också ta del av av Lars kärlek till Junior, mannen som han lär känna under denna tid och som sedan ska komma att bli hans make och pappa till hans två söner.

Junior dök upp suddigt söt i skepparkrans på LarsM:s dataskärm. Förbindelsen bröts gång på gång, men jag hann bli förälskad igen, genomvarm i själ och hjärta av vetskapen om att någon ute i världen kan tänkas behöva mig.
/Ur Råskinn

"Handens arbete" – närbild av Lars Lerins hand som målar. Foto: Mattias Lindbäck
Handens arbete. Foto: Mattias Lundbäck.

Förutom den nya boken är Lars Lerin även aktuell med en utställning på Liljevalchs. Utställningen består av av ett hundratal målningar från 2002-2018 och är tillgänglig hela sommaren fram till 9 september. Här återfinns bland annat en tavla av ett vackert bibliotek i akvarell.

Tavla av ett bibliotek i akvarell av Lars Lerin, utställd på Liljevalchs.
Bibliotek i akvarell från 2009, utställd på Liljevalchs.

Lars har även blivit en känd tv-profil. 2016 sändes dokumentärserien Vänligen Lars Lerin som gick ut på att Lars intervjuade kända svenskar i sin bostad. Programmet var mycket omtyckt och kammade hem Årets livsstilsprogram i Kristallen 2016. Lars Lerin blev också vald till Årets manliga tv-profil på samma gala.

Den populära dokumentärserien följdes upp av Lerins lärlingar där Lars anordnade en konstskola för en grupp personer med funktionsnedsättningar i Karlstad. 

Porträttbild på Lars Lerin

Lars har tilldelats många priser och utmärkelser under åren. Bland annat tilldelades han Augustpriset för Årets svenska fackbok 2014 för boken NaturläraHan är även hedersdoktor vid Karlstad universitet för sitt stora konstnärskap som författare och bildkonstnär och har dessutom ärats med den kungliga medaljen Litteris et Artibus år 2016.

Och så bjuder vi på sex andra härliga värmländska författare:

Selma Lagerlöf

Porträttbild av Selma Lagerlöf

Vem älskar inte Selma Lagerlöf, vår kära namne? 

Hon föddes 1858 i Mårbacka och debuterade 33 år gammal med romanen Gösta Berlings saga. Därefter har hon skrivit ett trettiotal böcker, däribland Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, Jerusalem, Kejsaren av Portugallien och trilogiromanerna Löwensköldska ringen, Charlotte Löwensköld och Anna Svärd.

Hon var också den första kvinnan i Svenska Akademien och den första kvinna som tilldelades Nobelpriset i litteratur år 1909. Hon var även en av ursprungsledamöterna i Samfundet De Nio.

Nils Ferlin

Porträttbild av Nils Ferlin

Allas vår Nils Ferlin föddes 1898 i Karlstad och var en mångsysslande man: han gick teaterskola, var sjöman, diversearbetare och kuplettförfattare. 1930 debuterade han med diktsamlingen En döddansares visor.  Därefter släppte han ytterligare sex diktsamlingar. Hans mest kända dikter är Infall, Du har tappat ditt ord och På Källaren Fimmelstången satt Lusse Lucior. Alla hans sju diktsamlingar finns i boken Samlade dikter.

I Nils diktande märks en tydlig anknytning till folkvisan och hans dikter har blivit tonsatta många gånger. Han skrev om närhet och relationer, döden, livsåskådningar och människans utsatthet. Hans texter genomsyras av en stark humanism.

Nils Ferlin belönades med Frödingestipendiet 1942-1946, de Nios pris 1950 och Bellmanpriset 1955.

Ninni Schulman

Bild på Ninni Schulman, aktuell med boken Bara du

Deckarförfattaren Ninni Schulman föddes 1972 i Lesjöfors där hon även växte upp. Hon är i grunden journalist sedan 1995 och arbetade som lokalredaktör i Hagfors för Värmlands Folkblad. Efter 15 år som journalist debuterade hon 2010 med romanen Flickan med snö i håret, en deckare som utspelar sig i Hagfors. Därefter har hon släppt ytterligare fyra böcker i samma serie.

Den senaste boken i serien och just nu aktuella Bara du är en fristående spänningsroman som beskrivs som en ”klaustrofobisk relationsrysare i samtiden”.

År 2011 fick hon Värmlandslitteraturs debutantstipendium för Flickan med snö i håret och år 2015 blev hon Årets värmlandsförfattare.

Gustaf Fröding

Gustaf Fröding föddes 1860 i Karlstad och debuterade 1891 med diktsamlingen Gitarr och dragharmonikaHans kanske mest kända diktsamling heter Stänk och flikar och innehåller bland annat dikten En morgondröm – en dikt som fick honom åtalad, men friad. Även Gustafs dikter finns samlade i en bok vid namn Samlade dikter.

Han växte upp på en herrgård och kunde tack vare ett stort arv ägna sig helt åt sitt skrivande. Dock led han till större delen av sitt liv av psykisk ohälsa och tvingades tillbringa långa perioder på olika vårdinstitutioner. Vilken diagnos han led av är ännu inte känt och han dog slutligen till följd av alkoholism och diabetes.

Inger Sandberg 

Inger Sandberg

Inger Sandberg föddes i Karlstad 1930. År 1950 gifte hon sig med skämttecknaren och illustratören Lasse Sandberg. Efter att ha fått en dotter började Inger, på initiativ av maken, att skriva korta berättelser som Lasse sedan illustrerade. De släppte ett flertal böcker och det stora genombrottet kom med Lilla Anna. Makarna samarbetade i över 50 år och deras främst kända böcker är just böckerna om Lilla Anna och Lilla Långa Farbrorn, om Tummen och om Lilla spöket Laban.

Inger Sandberg satt på stol nummer 18 i Svenska barnboksakademien 1995-1999.

 Göran Tunström

Bild på Göran Tunström

Göran Tunström föddes i Karlstad 1937, men växte upp i Sunne. Många av hans romaner tar avstamp eller utspelar sig just i Sunne. De romaner han förmodligen är mest känd för är Juloratoriet (som även har filmatiserats) och Tjuven

Han har tilldelats en rad litterära utmärkelser, bland andra Svenska Dagbladets litteraturpris 1976, Nordiska rådets litteraturpris 1984, Selma Lagerlöf-priset 1987, 1998 års Nils Ferlin-pris samt Augustpriset 1998.

Vid sin död lämnade han ett ofullbordat manuskript efter sig som påbörjades 1996. Försök med ett århundrade gavs ut 2002.

Foto: Öyvind Lund, Mattias Lundbäck, Anna-Lena Ahlström och Lotta Sandberg. 

Journalist och läslus med en förkärlek för deckare. Är också en sucker för snygga omslag och välorganiserade bokhyllor.

Han skrev sommarens måste-läsning och hyllas nu världen över

$
0
0

Han är gymnasieläraren från Lund vars bok blivit en världssuccé – såld till 30 länder redan innan den kommit ut. Mattias Edvardssons roman föddes en sen natt när han funderade på att hans små döttrar en dag skulle bli tonåringar.

Tänk dig att du ligger hemma i sängen sent en natt, och väntar på ljuden av att din tonårsdotter kommer hem. Tänk dig att du sedan hittar blodiga kläder i hennes rum morgonen därefter. Och tänk dig att hon därefter grips, misstänkt för mord.

Skulle du berätta för polisen om de blodiga kläderna? Hur långt skulle du vara beredd att gå för att skydda ditt barn och din familj?

– Jag tror att alla föräldrar kan sätta sig in i de tankarna, säger Mattias Edvardsson, själv far till två döttrar.

– Idag är de små, men en dag är de ju tonåringar. Och tänk att ligga och vänta på dem, och inte veta var de är, vad de gör… Det var vad jag tänkte på sent en natt när jag skulle somna, och då kom berättelsen till mig.

Dottern anklagas för mord och allt rasar

Handlingen i En helt vanlig familj kretsar kring just en ”helt vanlig familj”: prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella. De bor i ett skyddat villaområde i Lund och på ytan är allt perfekt. Men så anklagas Stella för mord, hamnar i häktet, och allt rasar. I tre olika delar får vi följa deras olika berättelser kring händelseförloppet, och bit för bit avslöjas sanningen om vad som egentligen hände.

– Det handlar om att vara förälder, och de moraliska dilemman man kan hamna i, säger Mattias.

Vad skulle du själv ha gjort?

– Det är svårt att säga. Men jag tror att jag skulle kunnat rucka på många av mina moraliska principer när det gäller mina barn. Men hur långt jag skulle kunna gå, det vet jag inte. I boken försöker jag att driva pappan till sin spets.

Jag tror det är en universell berättelse

Boken har hyllats och sålts till hela 30 länder, redan innan den blivit utgiven. En supersuccé. Och med sådana avtal att agenten bad Mattias sätta sig ner när hon ringde för att berätta. Mattias är inte helt bekväm med att prata om det.

– Det känns overkligt, abstrakt. Man fattar det inte riktigt. Det har ju blivit lite bakvänt – eftersom boken inte kommit ut i Sverige ännu. Jag hoppades att den skulle bli såld till kanske fem länder, som min förra bok En nästan sann historia. Men 30 länder… det hade jag aldrig kunnat tro.

Han har själv svårt att förklara succén. ”En bra agent”, säger han först.

Men det måste väl vara något mer än så, eller hur?

– Jo, jag tror att det är en universell berättelse, den är varken speciellt svensk, skandinavisk – utan den kunde lika gärna utspelat sig i en amerikansk småstad, till exempel.

Större moralisk förväntan på en präst

Hur tänkte du när du valde karaktärernas olika yrken?

– Att pappan, Adam, skulle vara präst, det visste jag tidigt. Jag ville att det skulle bli så tufft som möjligt för honom att ljuga och gå emot sin moral. Även om vi idag kanske inte har samma naiva syn på präster som förr, så är det ändå ett yrke där man förväntar sig något mer vad gäller moral och hederlighet.

Och frun då, Ulrika, som är jurist – berätta om henne.

– Inledningsvis skrev jag bara utifrån Adams perspektiv, och då var frun en bi-karaktär. Jag hade ännu inte bestämt vilken funktion hon skulle ha i berättelsen. Men av någon anledning blev hon jurist, och sedan blev det tydligt att det var lämpligt när jag insåg vilken roll hon kunde ha. Och så förstod jag också att det var viktigt att nyansera Adams berättelse, och lade därför till Stellas och Ulrikas syn på saken.

Viktigare att veta varför det skedde

Som läsare har man ingen aning om vad som ska hända, och det är spännande till sista sidan. Och det låter som att du inte heller visste vad som skulle hända i berättelsen?

– Det stämmer, och så är det ofta för mig.  Det kan vara en fördel, tror jag. Är man väldigt övertygad om hur det ska vara så finns risken att det smittar av sig i texten. Jag visste vad som hänt, och varför – men jag visste inte vem som hade gjort det.

Hur viktigt var det för dig vem som var mördaren, då?

– Nej, det var egentligen inte jätteviktigt. Det är klart att det är en del av drivet och spänningen att få veta om vem det var, men jag tänker att det framför allt är intressant att få veta varför det skedde.

Boken handlar framför allt om familjedynamiken och hur den påverkas av rättsprocessen. Vad fick dig att vilja utforska familjen?

– Vår familj är väl den närmaste relationen vi har. Men hur väl känner vi varandra, egentligen? Jag har funderat mycket på det här. Jag ville beskriva att människor ofta framstår på ett sätt på ytan – till exempel Adam, som man tror är en fantastisk pappa, en person som sköter allt. Men är det så?

Man ska inte vara naiv när det gäller tonåringar

Just det i det avseendet passar det bra att skriva om tonåringar och deras föräldrar…

– Precis, det finns mycket som föräldrar inte vet om sina tonåringar. Adam i boken tror att han har kontrollen, vet allt. Jag hoppas att jag aldrig blir så kontrollerande som han är. Och samtidigt, för mig är det inte självklart att jag inte ska lägga mig i vad min femtonåring gör.

Ja, du är gymnasielärare – du måste ha sett en del?

– Jag får ju höra allt ur tonåringarnas synvinkel, och de flesta föräldrar är säkert fantastiskt bra. Men en del av eleverna berättar hur enkelt det är att manipulera föräldrarna, speciellt när det gäller nätet. Där lever de ett helt eget liv, föräldrarna har ingen koll överhuvudtaget.

– Det svåra blir när föräldrarna tror att de vet allt om sina barn. Som säger att de litar ”till hundra procent” på sin tonåring – ”hen berättar allt för mig”.  Jag tror att det är extremt sällsynt att tonåringen berättar allt.

Nej, man kanske inte ska vara naiv när det gäller tonåringar, menar Mattias:

– Det är väl jättebra att ha tillit, men jag kommer aldrig tro att min dotter berättar allt för mig när hon är 14 år.  Det är en komplex fråga, och det gör den intressant att utforska i en roman.

Till sist, vad är egentligen en helt vanlig familj?

– Ja, Adam funderar på det, när han sitter i rättssalen. Att han aldrig varit där. För en helt vanlig familj hamnar inte i en rättssal.

Foto: Caroline Andersson

Tack till John Häggblom, Forum.

Förlagsräv, småbarnsförälder, bokslukare som drömmer om mer lästid.

Författarparet som skriver smart feelgood om kärlek i bokbranschen

$
0
0

Författarparet Tiina Nevala och Henrik Karlsson jobbar båda i förlagsvärlden och skrev boken de själva saknade: smart feelgood för boknördar! För såna som oss är en ovanligt oväntad relationsroman – som utspelar sig i litteraturvärlden.

Det känns både modigt och oväntat att ett par som annars jobbar med att lyfta andra författare plötsligt själva tar steget fram i rampljuset (tankarna förs till världsundret AJ Finn, som gjort samma sak). Men det är smart! För vem vet vad läsarna suktar efter mer än de som själva jobbat med det? Tiina Nevala jobbar till vardags som PR-ansvarig på just ett bokförlag och Henrik Karlsson är frilansande bokredaktör med många år i bokbranschen bakom sig. Och det saknas en bok som deras i Sverige, förklarar de. En smart relationsroman med oväntade vändningar, som tar läsaren på allvar. Som både ger och tar lite.

Den svenska litteraturen har varit otillåtande

– Det finns liknande i brittisk litteratur, exempelvis En dag av David Nichols, som har en viss ”wit”. Det har inte varit så ”fint” i Sverige men nu vill vi nå dit, säger Tiina Nevala.

Det är tanken med För såna som oss: litterärt men ändå roligt. I den svenska litteraturen har det nästan varit farligt att försöka vara rolig, tycker Henrik Karlsson.

– Man ska helt enkelt vara allvarlig om det ska vara litterärt. Vi ville skriva en smart romcom.

Huvudpersonerna i boken är förlagsredaktören Liv och litteraturvetaren Jens. De möts fyra gånger under ett år: första gången på en stenmur i den grekiska natten. Andra gången när de ska debattera mot varandra i direktsänd tv. Tredje gången börjar de umgås. Fjärde gången … vi ska inte avslöja för mycket. Men inget blir som läsaren tänkt sig. Förlagsmiljön, oväntade vändningar och många roliga litterära referenser hjälper till att komma ifrån den klassiska feelgood-boken.

Personerna finns inte på riktigt

De jobbiga författarna, förläggarna och kulturpersonligheterna väcker direkt tankar på saker man hört om …  Men tyvärr finns inte personerna på riktigt utan bygger på samlade erfarenheter och personer som författarna Henrik Karlsson och Tiina Nevala träffat under sina år i den svenska förlagsvärlden. Och nu har de valt att skriva en roman placerad i den värld de känner bäst.

– Vi ville skriva underhållning som vi själva skulle velat läsa helt enkelt. Titeln För såna som oss, är också av att vi ville skriva för såna som oss. Och då var det bara att gräva där vi stod, säger Henrik Karlsson.

För ja, förlagsvärlden är spännande, full av kärlekshistorier och många är eller har varit tillsammans med någon i samma bransch – som exempelvis Tiina och Henrik. De har varit ett par i sju år. Boken har de skrivit helt och hållet tillsammans med en gemensam röst.

– Att leva ihop och att det funkar att skriva ihop är inte givet. Men grunden till det är att det här var vår gemensamma vision från början.

– Plus att vi jobbat ihop så länge vi känt varandra, tillägger Tiina.

Nu skriver de på nästa projekt, som än så länge är hemligt. Tidigare har de skrivit ljudboksserien Samtal pågår tillsammans.

Journalist och författare som bor i Uppsala med en liten familj och finlandssvenskt ursprung. Älskar att läsa samtidsromaner och ung vuxenlitteratur samt är helt såld på boknörderikonton på sociala medier.


Mari Jungstedt om främlingsfientlighet: ”Författare kan använda sin röst till att faktiskt säga något viktigt”

$
0
0

Ett svidande vackert Gotland men med en mörk ton av rädsla och främlingsfientlighet. Det utgör fonden för Mari Jungstedts nya deckare Ett mörker mitt ibland oss. 
– 
Det finns tillfällen när man som författare kan använda sin röst till att faktiskt säga något viktigt, säger författaren själv. 

September 2015. Sverige är mitt i den största flyktingvågen i modern tid och många, många sluter upp. I Globen arrangeras en insamlingsgala – ”Hela Sverige skramlar”. På scenen står Hans Rosling och illustrerar med hjälp av publiken hur få flyktingar som når Sverige, jämför med hur många som flyr:

– Ni är 12 000 människor i Globen. Tänk er att ni är Syriens befolkning, 24 miljoner: var och en av er är 2000 syrier. Av Syriens befolkning är det drygt hälften som fortfarande bor kvar i sina hem. Om ni på den där läktaren kan bo kvar i era hem.

Hans Rosling pekar på den motsatta läkaren:

– Hela den läktaren motsvarar de åtta miljoner som är på flykt men fortfarande befinner er i Syrien. Kan vi få ljus på parketten?

– Hela parketten representerar de fyra miljoner som lämnat landet och bor i gränsländer och i flyktingläger där.

Hans Rosling ber sedan publiken att rikta sin uppmärksamhet mot parkettens främre del.

– Ni är flyktingar som kommit till Europa. 300 000. Det är tre procent. Och ni på de tre första raderna, ni representerar de flyktingar som kommit till Sverige. Välkomna.

I publiken sitter bland annat författaren Mari Jungstedt och känner sig som träffad av blixten.

Vad händer när gränser flyttas åt fel hål?

Hans Roslings tydliga exempel fick Mari Jungstedt att fundera på hur långt gränsen för vad vi kan göra tillsammans egentligen kan flyttas – och vad som händer när gränsen flyttas åt fel håll. Som före detta journalist började hon tänka vidare mot konsekvenser, och där någonstans föddes idén till vad som skulle utgöra fonden för hennes nästa bok.

Sedan 2015 och den stora insamlingen har mycket förändrats i de svenska hemmen, framför allt samtalstonen. Mycket av det som förr var oacceptabelt är plötsligt normalt – som det blir när människor är misstänksamma mot varandra istället för förstående. Förra året hände också något på Mari Jungstedts älskade Gotland. Under Almedalsveckan fick det främlingsfientliga partiet Nordiska motståndsrörelsen tillstånd att finnas på plats och samhällets polarisering blev än mer tydlig.

Om allt det här handlar därför Mari Jungstedts nya deckare Ett mörker mitt ibland oss. Ett fruktansvärt spännande kriminaldrama – placerat i en verklighet som inte heller går att värja sig mot.

– Jag tycker att det har skett en förskjutning i samhället de senaste tio åren, att det har blivit mer accepterat med främlingsfientlighet. Och risken med att man plötsligt accepterar ett främlingsfientligt parti i Almedalen sänder det en signal att man flyttar fram gränsen för vad som är rimligt. Den här boken är delvis en reaktion på det, och vad som händer när vi låter misstänksamhet och rädsla styra istället för humanism och medmänsklighet, säger Mari Jungstedt.

Läsaren som försöker gissa vem som gjort vad i Ett mörker mitt ibland oss ställs gång på gång öga mot öga med sina egna fördomar om hur människor är.

Intensiv research

– Det ska handla om något mer i mina böcker. Självklart ska det kännas mysigt med en ny Mari Jungstedt-deckare i hängmattan men det är inte enbart därför jag skriver.

Hon arbetar intensivt med research inför varje bok och bakgrunden som journalist kommer till stor användning.

– Nyfikenheten är min stora drivkraft, att få researcha om vad jag vill och hur länge jag vill. Jag vill ge mig in i den farliga leken och känna hur den känns. Jag har dessutom en förmåga att ta mig in i främmande miljöer och få folk att berätta saker för mig vilket varit till stor nytta många gånger.

Till den här boken hade hon bland annat anledning att såväl vara med på havskappsegling som att ta reda på hur ett båtvarv fungerar.

– Jag har också fått segla själv och fått känna på rodret, för allra första gången i mitt liv. Föra att kunna beskriva detaljer i ett ämne måste man vara med om det.

Karaktärer med djup och bakgrundshistorier hör till Mari Jungstedts största styrka. Och Gotland handlar jättemycket om kärlek för Mari Jungstedt, som i år äntligen har köpt sig ett eget hus på ön efter fem år av saknad.

– Jag inser det mer och mer: Gotland är så starkt i mitt hjärta och det ställe jag känner mig mest hemma i hela världen.

Hon tror att litteraturen kan göra stor skillnad i samhället, samtidigt som man inte ska förringa själva glädjen i att läsa en riktigt bra bok.

– Spänningsromaner som mina, som många faktiskt läser… Där kan man som författare använda sin röst till att faktiskt säga något viktigt.

Text om Hans Rosling citerad från Svt.se.

Alla Mari Jungstedts Gotlandsdeckare – i rätt ordning

1. Den du inte ser

Den du inte ser mari jungstedt

Första delen i Mari Jungstedts succéserie om mordmysterier mitt i den gotländska idyllen, med kriminalkommissarie Anders Knutas och kollegan Karin Jacobsson i täten för utredningarna. Försommaren blomstrar och det närmar sig turistsäsong i Visby när två unga kvinnor hittas brutalt mördade. Snart följer hela Sverige händelseutvecklingen, och medias framfart skapar en panik som är på väg att lamslå både öns bofasta och de kommande turisterna. En alltmer desperat jakt dras i gång för att hitta gärningsmannen, och Anders Knutas gräver längre och längre tillbaka i de unga kvinnornas förflutna när han får det besked han mest önskat slippa: ännu ett offer har hittats …

Boken finns här.

2. I denna stilla natt

I denna stilla natt mari jungstedt

Snön faller över den vindpinade ön när kriminalkommissarie Anders Knutas och kollegan Karin Jacobsson påbörjar en ny utredning. I julbelysningens skuggor vandrar en mördare, och en kväll försvinner en fjortonårig flicka spårlöst på väg hem från stallet. Kan försvinnandet ha något samband med mordet på fotografen Henry Dahlström ett par veckor tidigare? Anders Knutas söker intensivt efter beröringspunkter, pressad av bristen på ledtrådar men också av medias intresse som växer för varje dag som går. En av journalisterna är TV-reportern Johan Berg, tillbaka på ön för att bevaka händelserna. Där återser han Emma Winarve som han försökt glömma.

Boken finns här.

3. Den inre kretsen

Den inre kretsen mari jungstedt

Ute på en fågeludde på Gotlands västkust hittas en ung kvinna mördad, inte långt ifrån en utgrävningsplats. För kriminalpoliserna  Anders Knutas och Karin Jacobsson  blir det ett fall som tar dem långt tillbaka i öns blodiga historia. Offret visar sig vara en av de internationella arkeologistudenter som rest till Gotlands västkust, där man gräver ut en vikingatida hamn. Fallet får stor uppmärksamhet i medierna, och TV-reportern Johan Berg rapporterar om de mystiska händelserna samtidigt som han försöker få sitt förhållande med Emma Winarve att fungera.

Boken finns här.

4. Den döende dandyn

den döende dandyn mari jungstedt

Anders Knutas och Karin Jacobsson sig an ett fall som för dem in i en konstvärld där skönheten, girigheten och bedrägeriet tar lika stor plats. I de eleganta salongerna rör sig en iskall mördare – oberäknelig och närmare än någon kan ana.

Boken finns här.

5. I denna ljuva sommartid

I dennal juva sommartid Mari Jungstedt

En förfärlig historia vecklas upp i Karin Jacobssons första stora fall, som inleds ute på Fårös stränder. Under en campingvistelse ger sig en gotländsk snickare och småbarnsfar från Slite ut på en joggingrunda och skjuts kallblodigt ihjäl. Allteftersom trådarna leder längre in i det förflutna närmar sig Karin Jacobsson ett svårt dilemma som kommer att sätta hennes lojaliteter på hårda prov. Samtidigt gräver TV-reportern Johan Berg efter sanningen, och kämpar för att få tillbaka sin stora kärlek Emma Winarve.

Boken finns här.

6. Den mörka ängeln

mari jungstedt den mörka ängeln

Vårvindarna viner över Gotland när Anders Knutas ställs inför ett mörkt drama som kommer tvinga honom att konfronteras med egna problem. Den nya kongresshallen intill Visby hamn står nu klar och ska äntligen invigas. Alla öns höjdare är inbjudna arrangemanget perfekt. Men någonstans i skuggorna finns en gestalt, oåtkomlig och obeveklig, och morgonen efter det stora firandet hittas festfixaren Viktor Algård mördad.

Boken finns här.

7. Den dubbla tystnaden

Sent i juli får kriminalkommissarie Anders Knutas och kollegan Karin Jacobsson ett svårgripbart fall när två vänner från ett villaområde i Visby ger sig iväg på sin traditionella Gotlandstripp.  Bandet mellan vännerna tycks orubbligt efter år av gemenskap, men något går väldigt snett under resan. En kvinna försvinner under en cykeltur i Bergmanlandet, och en åldrad man flyter iland i lettiska Ventspils på andra sidan Östersjön. Kriminalpolisernas undersökningar leder djupt ned till de mörkaste av hemligheter som även vänner döljer för varandra.

Boken finns här.

8. Den farliga leken

Den farliga leken mari jungstedt

Anders Knutas och kollegan Karin Jacobsson står inför en gåta som tar vid på halvön Furillen, och vars lösning är mer komplicerad och oväntad än de någonsin kunnat ana. Jenny, en gotländsk gymnasietjej, upptäcks av en modellagentur och i ett slag förändras hela hennes tillvaro. Medan Jenny njuter av sitt nya liv i Stockholm befinner sig den några år yngre Agnes på sjukhuset till följd av svåra ätstörningar. Men tragedin väntar också den framgångsrika Jenny. Jenny och Agnes är länge helt ovetande om att deras liv är inflätade i varandra. Men det finns någon som håller ögonen på dem. Någon som planerar att ingripa i deras öden och försöka skipa egen rättvisa.

Boken finns här.

9. Det fjärde offret

Det fjärde offret mari jungstedt

En stilla sensommarmorgon bryts lugnet i Klintehamn av ett väpnat rån mot en värdetransport. Rånarna flyr på motorcykel till ett ödetorp. När Anders Knutas och Karin Jacobsson når fram till gömstället finner de en av gärningsmännen mördad.  Anders Knutas börjar leta efter samband i det förflutna samtidigt som han försöker hålla tillbaka sina allt starkare känslor för Karin Jacobsson. I undersökningarna av fallet dras också TV-reportern Johan Berg obevekligt in. Snart befinner han sig i ett livsfarligt spel där insatserna blir höga.

Boken finns här.

10. Den sista akten

Den sista akten Mari Jungstedt

Det är juli månad och samtidigt som Anders Knutas och Karin Jacobsson måste välja vad de ska göra åt den kärlek som börjat spira mellan dem, står de inför ett fall vars ledtrådar sträcker sig åt vitt skilda håll. Det är den omstridda debattredaktören Erika Malm som hittas mördad på ett hotellrum i Visby. . TV-reportern Johan Berg är polisen hack i häl samtidigt som han försöker lappa ihop vardagen efter tragedin som drabbat hans familj. Och hela tiden rör sig en gärningsman i kulisserna.

Boken finns här.

11. Du går inte ensam

Du går inte ensam mari jungstedt

Anders Knutas kämpar för att komma tillbaka efter en depression, samtidigt som han och Karin Jacobsson sakta börjar utforska sina allt starkare känslor för varandra. Men när ännu en flicka försvinner, den här gången från den årliga höstmarknaden i Hemse, stegras polisens sökande och Karin Jacobsson som leder undersökningen finner sig låst i en fruktansvärd jakt.

Boken finns här.

12. Den man älskar

Den man älskar mari jungstedt

Våren har kommit, och en blek aprilsol kryper långsamt över det gamla stenbrottet i Bunge på norra Gotland. Där hittas mäklaren Sanna Widding död, och Anders Knutas kastas genast in i en omskakande utredning efter sin period av sjukskrivning.

Boken finns här.

13. Det andra ansiktet

Det andra ansiktet mari jungstedt

Den välkände konstnären och småbarnspappan Henrik Dahlman hittas mördad i sitt sommarhus ,fastkedjad i sängen med handbojor. När ett liknande mord begås på fastlandet dras Anders Knutas och Karin Jacobsson in i en intensiv mördarjakt, samtidigt som deras kärleksförhållande prövas på allvar. Reportern Johan Berg är tillbaka på Gotland och bedriver egen spaning vilket försätter honom i livsfara.

Boken finns här.

14. Ett mörker mitt ibland oss

Ett mörker mitt ibland oss mari jungstedt

Under havskappseglingen Gotland Runt blåser det upp till storm och masten knäcks på en av de favorittippade båtarna. Besättningen tvingas söka skydd i en vik med lugnare vatten. I strandkanten ligger en död man med krossad skalle, munkavle och bakbundna händer. Kommissarie Knutas kastas in i en halsbrytande mördarjakt som mitt i den gotländska högsommaridyllen leder honom in i ett mörker han aldrig kunnat föreställa sig.

Boken finns här.

Journalist och författare som bor i Uppsala med en liten familj och finlandssvenskt ursprung. Älskar att läsa samtidsromaner och ung vuxenlitteratur samt är helt såld på boknörderikonton på sociala medier.

Elin Olofsson, sommarvärd: ”jag ska berätta vad jag varit livrädd för hela livet”

$
0
0

Hej Elin! Du är en av årets sommarvärdar! Hur känns det?

– Det känns fantastiskt roligt och hedrande och samtidigt känner jag mig rätt så nervös nu för hur programmet ska tas emot och vad lyssnarna kommer att tycka.

Vad ska du prata om?

– Jag ska berätta vad jag varit livrädd för hela livet och vem jag viskar ”jag älskar dig” till.  Jag ska prata om farmor och döden, om mormor och berättelserna, och vad jag lärt mig av alla års tjuvlyssning. Dessutom ska jag avslöja min allra sämsta egenskap.

Vad ska du absolut inte prata om?

– Svenska akademien, trängseln på tunnelbanan, kokain (eftersom jag inte har någon som helst erfarenhet av eller kunskap om något av de ämnena …)

Vad blir det för musik?

– Ellen Sundberg, Ane Brun och Cornelis Vreeswijk bland annat!

Något sommarprogram du minns särskilt, och varför då?

– Jag minns sportjournalisten Johanna Frändéns Sommar från 2013 väldigt väl – dels för att jag beundrar henne och tyckte att programmet var väldigt bra, dels för att jag målade om gäststugan samtidigt som jag lyssnade och när man målar hus har man verkligen möjlighet att lyssna noga.

Skriver du på något nytt, och vad i så fall?

– Mm. En roman. Superhemlig för alla utom mig själv än så länge.

Mer om Elin Olofsson

Apropå potatis berättas i släkten fortfarande den där historien om din otroliga arbetsförmåga.

Skrönan blir bara värre och värre.

Nu heter det att du på egen hand plockade upp potatisen ur ett helt, stort potatisland, med ett brutet revben som värkte svårt i dig och att du hade minst ett par tre småbarn på ryggen under tiden.

/ Ur Elin Olofssons fantastiska brev till sin mormor som hon skrev för SelmaStories.

Journalist och författare som bor i Uppsala med en liten familj och finlandssvenskt ursprung. Älskar att läsa samtidsromaner och ung vuxenlitteratur samt är helt såld på boknörderikonton på sociala medier.

Ingrid Wall om dottern Kim: ”Hennes berättelser ska leva vidare”

$
0
0

Den 10 augusti är det ett år sedan Kim Wall klev ombord på ubåten i Köpenhamn för att aldrig mer komma tillbaka. Här skriver hennes mamma Ingrid Wall om sitt kommande sommarprat, och om boken som utkommer senare i höst – om hennes fantastiska dotter Kim. 

”I augusti förra året rammades vi av en katastrof, vår dotter Kim gick ombord på en ubåt i Köpenhamn för att göra ett reportage om mannen som byggt farkosten. Hon kom aldrig tillbaka, istället blev hon den ena huvudpersonen i det som beskrivits som ”ubåtsfallet” i tiotusentals artiklar och TV-inslag världen över. Redan under något av de första dygnen när vår värld vänts upp och ner, beslöt vi oss för att skriva en bok. Journalister från hela världen ville att vi skulle berätta om Kim, men vi vill berätta den sanna historien, inte göra henne till fragment, till lösryckta pratminus. Vem känner väl Kim bättre än vi? Vet hurdan hon var som barn, tonåring och vuxen. Vi har följt henne genom hennes trettio år, vet vad som drivit henne, vet vad hon ville uppnå med sitt arbete som journalist, som berättare.

Skrivandet har varit en stor hjälp för mig

Det började som korta dagboksanteckningar under långa sömnlösa nätter, men efter ett tag kände jag mig mogen nog att låta professionen ta en titt på vad jag skrivit. Uppenbarligen föll det väl ut. Boken har näst intill skrivit sig själv, det finns så mycket att berätta, så mycket jag vill säga. Eftersom jag arbetat som journalist och kommunikationschef i hela mitt yrkesliv så är orden min dagliga följeslagare. Det som varit svårt här är att släppa objektiviteten, det neutrala, och våga låta känslorna komma fram. Det har varit en sann glädje att få skriva, i mitt dagliga arbete har jag förstås inte den här möjligheten att låta min egen berättelse ta plats. Jag har – trots det tunga ämnet – njutit när jag fått sitta vid min dator. Det har gått åt många tårar under processen, men skrivandet har varit en stor hjälp för mig. Att uttrycka sig i ord på en datorskärm är för mig mycket lättare än att säga dem högt. Samtidigt känns det fint att genom boken kunna säga ett tack till alla de fina människor världen över som på olika sätt visat oss sitt stöd.

Vi vill att Kim ska bli ihågkommen som den fantastiska människa och journalist hon var – inte som en brottsoffer.

Boken om Kim och mitt Sommarprat på årsdagen den 10 augusti, är också ett försök att kanske kunna hjälpa andra som drabbas av det oerhörda, det obeskrivliga, det som inte kan eller får hända. Vi har från första dagen valt att försöka se ljuset, välja livets väg. Trots allt – det finns så mycket gott i världen, och det finns en framtid. Vi vill att Kim ska bli ihågkommen som den fantastiska människa och journalist hon var – inte som en brottsoffer. Hennes berättelser ska leva vidare, hennes artiklar bli lästa under många år framöver. Ett sätt för oss att hantera förlusten är den minnesfond vi grundat i hennes namn. Den fonden ser varje år till att en ung kvinnlig journalist kan åka ute i världen och skriva reportage i Kims anda – med en rebellisk underton som Kim själv kallade det. Det ger mening för oss.

Det har snart gått ett år och vardagen lunkar på med jobb, promenader med hunden, familj och vänner. Ändå är ingenting sig likt, det kommer inga telefonsamtal mitt i natten från någon avlägsen del av världen, inga bilder på katter i ryggsäckar eller blommande körsbärsträd. Men livet måste gå vidare, och vi gör det tillsammans med Kim – hon är med oss, fast på ett annorlunda sätt.”

av Ingrid Wall 

 

Förlagsräv, småbarnsförälder, bokslukare som drömmer om mer lästid.

Därför behöver vi läsa romaner om otrohet – 13 drabbande boktips

$
0
0

Otrohet. Dödsstöten för ett förhållande – eller en ny början? Ingen relation är den andra lik, men klart är att vi älskar att läsa om relationer med problem. Vi pratade med en författare som dessutom driver en podd – om skilsmässor. 

En som vet mer än många om äktenskapskriser är författaren Marit Danielsson, som tillsammans med sin partner Magnus Abrahamsson driver Skilsmässopodden. Hon har skrivit relationsromanen Kärleksfallet, som handlar om tabun m livslögner och övertramp vi alla kan känna igen oss i. Huvudpersonen Rebecka är parterapeut och sambo, hon blir motvilligt förälskad i mannen i ett krisande par som söker hjälp hos henne.

– Tabu och förkastligt på alla vis, likväl är det är sådant som händer. Kärleksfallet gör ett försök att skildra de steg som tar oss till situationer vi aldrig trodde vi skulle hamna i. Och väcker frågan om kärleken verkligen alltid är så god som sitt rykte, säger Marit Danelsson.

Sommaren är en tid då många som har det tufft i sina relationer får det ännu tuffare, varför är det så?

– ”Äntligen ska vi få mer tid med varandra, då blir allt bättre!” tänker man. Så visar det sig kanske att det inte blev ett dugg mysigt. Då blir det svårt att bortse från att relationen inte är vad man hoppats på. Det är en jobbig insikt naturligtvis.

Vad är det som får en person att gå över gränsen och vara otrogen?

– Skälen varierar nog, allt från simpel hänsynslöshet till att man inte är sedd som man önskar av sin partner. Vi är ju långt ifrån ofelbara i våra relationer. Och vi är heller inte så duktiga på att sansat ta upp de problem vi har, så ibland kanske vi låter ett idiotiskt övertramp, som otrohet, pressa fram förändringar som vi egentligen inte är modiga nog att ta itu med på vuxet vis.

Går det att komma över att en i en relation har varit otrogen ? 

– Det kan det absolut göra. Men det krävs nog tid att bygga upp tilliten igen. När den som står en närmast medvetet gör en så ledsen – det är en aggressiv handling som varken är lätt att förlåta eller glömma. Men det kan gå. Att vara bedragen är en taskig sits, man ska hantera alla sina känslor av sorg och ilska, samtidigt som man i känslokaoset ofrivilligt har uppgiften att förlåta eller inte, och avgöra om förhållandet kan fortsätta eller inte.

Kan det hjälpa att läsa om andra som har det lika?

– Ja verkligen! Relationsproblem tiger de flesta om, och därför får man inte höra så många nya tankar och infallsvinklar. Men man är nästan aldrig ensam om att känna som man gör eller begå de misstag man gör, vilket i sig kan vara skönt att inse. Och man kan få bra idéer när man läser om andras relationer.

Böcker om otrohet och problem i relationer – är de bra också för de som inte upplever några problem i sina relationer just nu?

– Jag tror ju att varje mänsklig yttring är bra att kunna förstå, oavsett vad man sen tycker om den. På det enklare planet är det ju spännande för alla som är intresserade av relationer!

Är det viktigt med livslång kärlek? Varför ser vi det som idealet?

– Slentriantänk, skulle jag säga. För min del ser jag det inte alls så, att det livslånga skulle vara ett ideal. Kanske snarare tvärtom. Lycklig, utvecklande, livslång kärlek är förstås att gratulera till, så enkelt och bra! Men det finns många livslånga, ganska olyckliga förhållanden. De är inget att fira, om du frågar mig.

 

13 böcker med otrohet som viktig ingrediens

1. Kärleksfallet av Marit Danielsson

Kärleksfallet Marit Danielsson

En stark berättelse om begär, lögner och vägval som landar rätt i samtiden. Rebecka arbetar som terapeut när hon plötsligt och oväntat övermannas av attraktionen till Daniel, som går hos henne i parterapi tillsammans med sin fru. Att förälska sig i en klient är det största tabut men hon klarar inte att stå emot sina känslor och steg efter steg, lögn efter lögn, närmar hon sig Daniel. När Rebecka till sist väljer att gå över gränsen sätter hon allt på spel, även relationen till sambon Oscar – som också börjat bete sig märkligt.

Boken finns här.

2. Samtal med vänner av Sally Rooney

Tonsäker generationsroman om dagens Irland. Under en poesikväll träffar Frances, tjugoettårig student och misslyckad praktikant hos en litterär agent, paret Melissa och Nick. De är några år äldre och mer etablerade. Frances inleder en relation med Nick och sedan byggs ett komplext skådespel av skiftande lojaliteter och kärleksförbindelser upp. Hon måste förhålla sig till nya känslor och oanade begär. Frances blick på världen och röst är smart och allvetande men när relationerna med Nick, hennes olycklige far och den före detta flickvännen börjar skaka får hon allt svårare att behålla sin kyliga distans.

Boken finns här.

3. Hausfrau av Jill Alexander Essbaum

Hausfrau Jill Alexander Essbaum

Amerikanskan Anna Benz är hemmafru och bor tillsammans med sin schweiziske make och tre barn i en välbärgad förort till Zürich. Trots att hennes liv på ytan är perfekt faller hon sönder inuti. Anna är oförmögen att känslomässigt knyta an till sin man och sina barn. Några riktiga vänner har hon inte. Hon flyr den klaustrofobiska vardagen genom en serie otrohetsaffärer och går i terapi hos en jungiansk psykolog, men ingenting tycks kunna stoppa hennes liv från att rämna. Allt eftersom hennes lögner kommer ifatt henne eskalerar händelseförloppet till ett förödande klimax.

Boken finns här.

4. Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg

Den allvarsamma leken hjalmar söderberg

En roman om kärleken, om illusionen och resignationen, samtidigt som den ekar av världshändelserna i det idylliska tidiga 1900-talets Stockholm. ”Mig får du älska på ett hedniskt vis!” säger Lydia Stille till Arvid Stjärnblom. En gång var hon den oskyldiga flickan han hade kysst bakom syrenhäckarna. Nu är hon gift, liksom han själv, men när slumpen sammanför dem efter tio år flammar deras känslor för varandra upp. Och nu är hon en mogen, självständig kvinna som vågar bejaka lidelsens krav, med konsekvenser som han först bara anar.

Boken finns här.

5. Själasörjaren av Christine Falkenland

själasörjaren christine falkenland

En roman om renhet, godhet, ondska och våldsamt mänskligt begär. Kyrkoherde Erland Wallerius harmoniska tillvaro störs när Claudia, en skolkamrat från Evangeliska gymnasiet, söker upp honom. Ett mörker tycks omge henne. Hon ber att Erland ska ta hand om hennes begravning. Mot sin vilja blir han indragen i en kamp mellan tro och tvivel, synd och nåd. Mellan kropp och själ. Och Claudias mörker griper efter Erland.

Boken finns här.

6. Det är något som inte stämmer av Martina Haag

Det är något som inte stämmer Martina Haag

Man hör om hur det händer andra. Man tycker synd om dem. Och man vet, innerst inne, att det aldrig kommer att hända en själv. Men man har ingen aning.

Boken finns här.

7. Maken av Gun-Britt Sundström

Maken Gun-Britt Sundström

Stockholm, sent 1960-tal. De unga studenterna Martina och Gustav är tillsammans, gör slut, blir tillsammans igen, gör slut… och samtidigt diskuterar de avbrutet, framför allt om det är möjligt att behålla sin frihet och integritet i en relation. Gun-Britt Sundströms ”förhållanderoman”, en bok som innebar hennes genombrott som författare.

Boken finns här.

8. Den andra kvinnan av Therese Boman

den andra kvinnan therese bohman

Hon arbetar på Norrköpings sjukhus och står längst ner i hierarkin – i bespisningen. Men hon drömmer om att en dag bli författare, att flytta någon annanstans och leva ett helt annat liv.En dag erbjuder läkaren Carl Malmberg  henne skjuts hem. Det blir startpunkten för en passionerad kärleks­historia mellan en gift man och en älskarinna som drömmer sig bort. Ett psykologiskt passionsdrama där frågan om makt och sexualitet ställs på sin spets. Men handlar lika mycket om att söka sina drömmar och att utmana rädslorna inom sig själv.

Boken finns här.

9. Varats olidliga lätthet av Milan Kundera

varats olidliga lätthet milan kundera

Tomas, Tereza och Sabina lever i exil i Schweiz efter den ryska ockupationen av Tjeckoslovakien. Tereza älskar Tomas djupt men svartsjukt. Han är starkt bunden till henne men kan inte avhålla sig från en rad erotiska eskapader. En av hans älskarinnor är Sabina, framgångsrik konstnär som i sin tur inleder ett förhållande med Franz, olyckligt gift universitetsprofessor. Genom en raffinerad sammanflätning av dessa öden har Milan Kundera, en av samtidens stora författare, lyckats skapa en roman som på ett lysande sätt sammanfattar vår tids politiska, moraliska och erotiska dilemman

Boken finns här.

10. Nötskal av Ian McEwan

Nötskal Ian McEwan

Trudy är tjugoåtta år, höggravid och har ett hemligt förhållande med sin svåger. Tillsammans smider kärleksparet planer för att göra sig av med den blivande fadern. Men det finns någon som hör allt om deras onda avsikter: det lilla barnet i Trudys mage.

Boken finns här.

11. För såna som oss av Tiina Nevala och Henrik Karlsson

Fär såna som oss tiina nevala henrik karlsson

Förlagsredaktören Liv och den nydumpade litteraturvetaren Jens möts fyra gånger under ett år. Första gången på en stenmur i den grekiska natten. Andra gången som kombattanter i en direktsänd tv-debatt. Tredje gången visar det sig att de har alldeles för mycket gemensamt för att inte börja umgås. Dessutom råkar Livs partner vara bortrest, och så går det som det går. Fjärde gången … är ingenting längre enkelt eller självklart.

Boken finns här.

12. Kärleken i Julia Anderssons liv av Åsa Moberg

kärleken i julia anderssons liv åsa moberg

Vi befinner oss i sent sextiotal och i början av sjuttiotalet det är den sexuella frigjordhetens tid. Julia Andersson är en ung, engagerad textilkonstnär och brinnande feminist. Hon har redan hunnit utmana många fördomar om hur en kvinna ska vara. Julia lever tillsammans med den betydligt äldre Rune i ett förhållande som omvärlden ser med avund på här är paret som ger varandra frihet och som pratar sig igenom alla vardagens problem … Av en slump träffar hon Hubert Meyer, karismatisk, förmögen och inflytelserik. En underlig kärlekshistoria tar sin början. Julia vill ha Hubert Meyer, men samtidigt fylls hon av ångest inför deras korta möten. Julia lever i skärningspunkten mellan Runes krav på trohet och tidsandans krav på frihet.

Boken finns här.

13. Madame Bovary av Gustave Flaubert

madame bovary gustave flaubert

Den ultimata boken om läsning… I berättelsen om Emma Bovarys äktenskap, upprepade otrohet, romanläsning, romantiska drömmar och slutliga tragedi ryms både läsningens himmel och helvete. Läsningen som flykt, som dröm, som bättre version av verkligheten. Flauberts klassiker, som när den först publicerades i Frankrike 1856 åtalades för osedlighet.

Boken finns här.

Journalist och författare som bor i Uppsala med en liten familj och finlandssvenskt ursprung. Älskar att läsa samtidsromaner och ung vuxenlitteratur samt är helt såld på boknörderikonton på sociala medier.

Annika Widholm om nya boken: ”En psykologisk thriller om medvetandets gränser”

$
0
0

Annika Widholm kommer nu ut med sin första roman för vuxna – en psykologisk thriller om människans medvetande. Hon har tidigare skrivit barn- och ungdomsböcker på temat spänning och har sedan debuten 2010 gett ut ett tiotal titlar. 

Hallå där Annika! Berätta om din kommande bok Yrsel

– Upptakten till Yrsel är inspirerad av en personlig upplevelse. Jag började skriva romanen efter att ha svimmat och vaknat upp på golvet i min lägenhet. Den obehagliga upplevelsen av att tappa kontrollen över kroppen kändes som ett bra tema för en spänningsroman och det blev en psykologisk thriller om medvetandets gränser.

– Yrsel handlar om Clara som nyligen har flyttat in hos pojkvännen Markus och hans två döttrar när hon börjar få yrsel och svimningsattacker. Hon vaknar upp på oväntade ställen utan att minnas hur hon kom dit. Dessutom har hon en känsla av att vara förföljd och hon är rädd att det kan ha någonting att göra med Markus tidigare sambo som dött i en olycka.

Hur har skrivprocessen sett ut? 

– Skrivprocessen är väldigt intuitiv för mig, särskilt i inledningen av ett bokprojekt. Jag hoppar också fram och tillbaka i manuset. När det går att urskilja ett mönster i berättelsen brukar jag skriva synopsis och flytta om stycken och scener tills dramaturgin känns bra. Ofta låter jag mina texter vila ett tag innan jag läser igenom på nytt och redigerar. Jag gillar hela skrivprocessen, från det där kreativt nyförälskade stadiet av en berättelse när allt är möjligt till att sitta och peta i meningar i ett nästan färdigt manus.

–Jag skriver gärna om gåtfulla mysterier med metafysiska eller psykologiska vinklar som utforskar det skrämmande och mörka i till synes vardagliga situationer och relationer. Det är den sortens berättelser som jag själv alltid gillat att läsa, som undersöker människans mentala och fysiska gränser.

Du har tidigare skrivit böcker för barn och ungdomar – hur kommer det sig att det blev en vuxenbok den här gången?

– Det är berättelsen som får bestämma vilka läsare den riktar sig till och Yrsel kändes på ett tidigt stadium som en roman för vuxna.

Kommer du att skriva fler vuxenböcker?

– Ja, jag har börjat skriva på en ny bok. Dessutom kommer min kortroman Underströmmar, också den en psykologisk thriller, att släppas av Bonnier Bookery senare i år.

Vad läser du i sommar? 

– Jag har flera böcker som jag ser fram emot att läsa eller lyssna på i sommar, bland annat Kvinnan i fönstret av A J Finn, 4321 av Paul Auster och Satyricon av Gertrud Hellbrand.

Journalist och läslus med en förkärlek för deckare. Är också en sucker för snygga omslag och välorganiserade bokhyllor.

Viewing all 156 articles
Browse latest View live